Een of andere rus

ARSENAAL & Het Kwartier/Freek Mariën

 

Een of andere Rus is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock‘n roll schrijver in Parijs en een strijder aan de kant van oorlogsmisdadigers. En dat is maar een selectie. In maart 2020 overleed hij, nog even actief, de laatste jaren als oppositieleider in Rusland.

 

In Een of andere Rus trekt Eduard Limonov als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste door Joegoslavië, op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar Limonovs eigen levensverhaal, dat van de Sovjet-Unie naar het Westen gaat, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens.

 

Freek Mariën verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende, actuele tekst. Voor Een of andere Rus regisseert hij een straffe cast. Samen zetten ze een leven op scène, dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt.

 

tekst en regie Freek Mariën

spel Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel, Joris Van den Brande

coaching Carl von Winckelmann

dramaturgie Ruth Mariën

vormgeving Timme Afschrift

kostuum Karen De Wolf

muziek Jan-Sebastiaan Degeyter

een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Het Kwartier

met steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid

coproductie Perpodium

met steun van Literatuur Vlaanderen

met dank aan d e t h e a t e r m a k e r en KAAP

 

foto's