foto: Rob Wolvenne

 

PRIEMGEVAL

Theater Artemis 2005-2016

 

Acht acteurs bekeken hun charmantste foto's van toen ze elf waren. De leeftijd waarop je net geen kind meer bent, maar ook nog lang niet volwassen – tussen tafellaken en servet. Ze probeerden zich te herinneren hoe ze toen deden, dachten en droomden. Een jeugd die nog alle kanten op kon… en ging. 

 

Als je 11 bent,

ben je een priemgetal.

Ik haat priemgetallen.

'Priemgeval' zijn is niet eerlijk.

Je hoort nergens bij, je kunt geen kant op.

Uit medelijden aaien ze over je kop,

maar dat is niet de bedoeling.

Want eigenlijk ben je... geweldig.

Wat je zegt ben je elf!

 

Elf jaar geleden maakten acht studenten aan de Toneelacademie Maastricht op uitnodiging van toenmalig artistiek leider Floor Huygen hun afstudeervoorstelling bij Theater Artemis. Met ‘groei’ als onderwerp namen ze de leeftijd van elf als uitgangspunt. Ze putten inspiratie uit hun eigen jeugdfoto’s en observeerden elfjarigen in de klas en in het zwembad.

 

Priemgeval bleek ijzersterk. De spelers veroverde het ene na het andere festival, in Nederland en buitenland. De acteurs groeiden in hun vak. Bij grote gezelschappen of collectieven waaraan ze verbonden waren. Als acteur of maker. Op het toneel of in films en dramaseries. En waar het kon was Priemgeval, steeds opnieuw aanleiding voor een reünie en de herbeleving van een bijzondere schooltijd.

 

We vieren het elfjarig jubileum van Priemgeval en dragen de voorstelling op aan Floor Huygen, die in januari van dit jaar overleed.

 

 

VAN/MET Wanda Eyckerman, An Hackselmans, Fabian Jansen, Jeroen De Man, Joris Smit, Roel Swanenberg, Eline ten Camp en Sophie van Winden (in sommige uitvoeringen vervangen door Myrthe Burger)

BEGELEIDING Floor Huygen EINDREGIE Arie de Mol

 

 

De pers over Priemgeval

“Het stuk heeft vuurpijlen van emotie die omhoog schieten en soms even gierend weer ter aarde storten. Het schuurt, het vreet en het trekt. Genoeg om je hart aan open te halen.” NRC Handelsblad

 

"De collage belicht overtuigend de ondeelbare eenzaamheid en de ongecontroleerde opwinding over alles wat nog komen gaat." de Volkskrant

 

“De jonge acteurs brengen dit alles met zoveel overgave en overtuiging, met zo’n respect ook voor het kinderleven, dat je niets anders kunt dan kijken, lachen, gruwelen en ontroerd raken.” 8Weekly

 

“Een voorstelling over het leven en de dood die diep raakt.” Theatercentraal.nl

 

 

foto's

recensie