April 2011, Roel Swanenberg en Wanda Eyckerman besluiten om naast het freelance werk als speler-makers, samen een VZW op te richten. Ze wonen in die tijd nog antikraak in een grote villa in Brasschaat, waar ze 5 jaar hebben gewoond en waar veel ruimte en inspiratie was voor nieuwe projecten en ideeën. Zo kunnen ze projecten opzetten op hun eigen manier. Zowel projecten die zij samen maken, als voor hun individuele traject.

 

De moeder van een huisgenoot liet op een dag een briefje achter op de keukentafel, gericht aan ‘de kinderen van de villa’. Vandaar de naam voor de vzw.

 

De voorstellingen van kinderenvandevilla zijn zelf ook vaak nauw verbonden met facetten uit het persoonlijke leven van de makers. Andere vaste waarden zijn: de mensen waarmee samengewerkt wordt, theater maken ook voor mensen die niet wekelijks naar de schouwburg gaan, de liefde voor locatietheater en de blijvende hang naar avontuur, improvisatie, variatie tijdens het toeren en spelen van een voorstelling.

 

De uiteenlopende voorstellingen van kinderenvandevilla zijn niet met elkaar verbonden door aanpak, inhoud of vorm. De inhoud van een nieuwe voorstelling bepaalt het creatieproces. Zo ontstaat elke keer een nieuwe vorm van werken.

 

Roel en Wanda zijn spelende makers. Ze kijken per project waar ze als performer behoefte aan hebben om zich verder in te ontwikkelen. Als een kameleon willen ze graag per voorstelling anders voor het publiek verschijnen, van geregisseerd tot improviserend, van vertellend tot woordeloos, afwisselend voor volwassenen, scholen, families, op locatie, in het theater...

 

Ze maakten Ronja de Roversdochter in het Zoniënwoud, de mobilhomevoorstelling Alleen op de WereldMr & Mrs Murphy zonder tekst, HEK met een tribune van strobalen, Wachten op Sinterklaas met de broer van Roel en Nova Zembla, vaar wel met publiek op de kade en de spelers aan boord van een oud kruidenierscheepje.

 

Ook de organisatie van een Intensieve Werkweek (Viewpoints training) voor mensen uit het veld behoren tot de werking van kinderenvandevilla vzw.

 

Wanda Eyckerman studeerde in 2005 af als actrice aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze maakte, speelde, regisseerde voorstellingen bij Tuning People, BRONKS, Annelies Vanhullebusch, Theater Artemis, Lotte van den Berg, fABULEUS, Het Zuidelijk Toneel, Merel de Groot, HET KWARTIER, TGBerg en Bos,…

 

Roel Swanenberg studeerde in 2005 af als acteur aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij maakte, speelde, regisseerde voorstellingen bij De Queeste (ANIMAL FARM!), Tuning People (LEEGHOOFD!), HETPaleis, BRONKS, Theater Artemis, Het Toneelhuis, Het Zuidelijk Toneel…en geeft les aan de filmschool LUCA-school of arts, campus Genk.